Recept
Moussaka
met aardappelschijfjes
60 min
Voor
4
Gemiddeld
Ingrediënten
500g lamsgehakt
1 ui
375g rijpe tomaten
1/2 l melk
40g gerapte kaas
1dl droge witte wijn
nootmuskaat
olijfolie
800g aubergines
2 lookteentjes
1 tl fijngehakte peterselie
1 eigeel
1 pak aardappelschijfjes McCain
25g paneermeel
30g boter
zout en peper
Bereiding
- Was de aubergines, dep ze droog en verwijder de steeltjes. Snij ze in lange plakken van 1 cm dik. Leg ze in een vergiet, bestrooi ze met zout en laat 1 uur trekken. Spoel de aubergineplakken dan, duw er een beetje op om overtollig vocht te verwijderen en dep ze droog. Bak ze aan beide kanten kort in hete olie en laat ze uitlekken op keukenpapier.
- Pel en snipper de ui en de knoflook. Fruit de ui in een scheutje hete olie. Voeg het gehakt toe en bak het kort mee. Laat tot slot ook de knoflook meebakken en kruid alles met peper en zout.
- Pel en ontpit de tomaten, snij ze in grove blokjes, voeg ze toe aan het gehakt en laat ze 5 minuten meebakken. Meng de wijn met de tomatenpuree en giet ook bij het gehaktmengsel. Laat op een laag vuur 30 minuten sudderen, tot het vocht bijna volledig is ingekookt. Roer er de peterselie door en kruid met peper en zout.
- Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een ovenschaal in met olijfolie en strooi het paneermeel op de bodem. Leg er een laagje aubergineplakken op, schep daarop een laag gehaktmengsel en daarop een laag aardappelschijfjes. Herhaal deze laagjes tot alle ingrediënten zijn opgebruikt.
- Laat op een laag vuur de boter smelten in een pannetje en giet er in één keer de bloem blij. Roer krachtig en laat even opdrogen. Giet er dan onder voortdurend roeren geleidelijk de melk bij, breng langzaam aan de kook en laat al roerend 5 minuten indikken tot een gladde saus. Kruid van het vuur met nootmuskaat, peper en zout. Roer de eierdooier los met de kaas en roer dit mengsel door de bechamelsaus. Giet ze over de ovenschaal.
- Bak de moussaka 1 uur in de oven, of tot het bovenlaagje goudbruin kleurt.
Wist je dat?
Om je gerecht nog Griekser te maken, gebruik geraspte kefalotýri. Kefalotýri is een gezoute kaas die je vooral in Griekse winkels of gespecialiseerde kaaswinkels zal vinden. Vind je ze niet? Geen probleem: een mengeling van Parmezaanse kaas en geraspre Gruyèrekaas is zeker ook goed!