Kalfsfilet savooi cantherellenroomsaus
Recept

Kalsvlees op gekruide savooikool
mat cantherellenroom
Trio Kroketten

45'
Voor
4
Gemiddeld
Ingrediënten
  • 1 zak McCain Trio Kroketten
  • 1 kleine savooikool (600 g)
  • 200g cantharellen
  • 2 sjalotten
  • 3 takjes peterselie
  • 600g kalfsfilet
  • 3 el plantaardige olie
  • 1 kaneelstokje
  • ½ steranijs
  • 1 tl gemalen piment
  • Sap en geraspte schil van ½ sinaasappel
  • 20 g gedroogde aroniabessen (bij voorkeur de dag ervoor geweekt in portwijn) of alternatief 20g gedroogde cranberries
  • 1 el boter
  • 200 ml room
  • 100 ml groentebouillon
  • Zout, peper
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 200°C boven- en onderwarmte (180°C hetelucht).
  2. Maak de savooikool schoon, was en laat uitlekken, snijd in vieren en vervolgens in reepjes van 2 cm breed.
  3. Maak de cantharellen schoon, spoel ze kort af en droog ze op keukenpapier.
  4. Pel de sjalotten en snijd ze fijn. Was de peterselie, schud droog, pluk de blaadjes van de stelen en hak fijn.
  5. Kruid de kalfsfilet met zout en peper en bak het rondom aan in hete plantaardige olie in een braadpan. Haal het vlees eruit.
  6. Leg bakpapier op een bakplaat, verdeel de kroketten erover en schuif deze 20 minuten in het midden van de oven. Draai de kroketten na 10 minuten om.
  7. Bak in het braadvet van de kalfsfilet de helft van de sjalotten, de specerijen (kaneel, steranijs, piment) en de savooikool rondom aan.
  8. Voeg de sinaasappelschil, het sap, de appelbessen en de groentebouillon toe, breng aan de kook en voeg een beetje zout toe. Plaats de kalfsfilet erop, sluit de braadpan af met een deksel en laat 20 minuten op laag vuur sudderen. Haal de kalfsfilet na 10 minuten uit de pan en laat het rusten onder aluminiumfolie tot het opdienen.
  9. Stoof de cantharellen en de overige sjalotten samen in een pan met gesmolten boter, blus af met room en laat indikken tot een romige saus. Breng op smaak met zout, peper en peterselie.

Wist je dat

De appelbes, ook wel bekend als aroniabes of vikingbes, is een van de rijkste bronnen van antioxidanten in onze regio. Kan je ze niet vinden? Dan kan je ook gedroogde cranberries gebruiken!

Trio
De Croquettes

Recept

Wildragout in roomsaus
met bospaddenstoelen
Trio kroketten

Recept

Stoofpotje
van everzwijn
Pommes Duchesse