
Recept
Basis
aardappelgratin
Schijfjes
60'
Voor
3
Gemakkelijk
Ingrediënten
1 pak McCain Duo Aardappelschijfjes
2 teentjes knoflook
25 gram boter of margarine
(versgeraspte) nootmuskaat
250 ml slagroom
kaas
1 ei
zout en zwarte peper
platte ovenschaal van 2 liter
Bereiding
Voorbereiding:
- Verwarm de oven voor op 150 °C.
- Snij 1 teentje knoflook door en strijk deze met de snijvlakken over de bodem en de wanden van de ovenschaal.
- Vet vervolgens de ovenschaal goed in met de helft van de boter.
- Pers 1 teentje knoflook boven de slagroom uit.
- Klop daarna het ei door de slagroom.
Gratin:
- Leg de plakjes aardappel dakpansgewijs in de ovenschaal.
- Bestrooi elke laag aardappelen met zout, peper en wat nootmuskaat.
- Schenk de room over de aardappelen zodat de room goed tussen de schijfjes verdwijnt. De bovenste laag moet net bedekt zijn.
- Verdeel de rest van de boter in klontjes over de schotel en plaats de schaal in het midden van de oven.
- Verhoog na 20 minuten de temperatuur van de oven naar 200 °C.
- Bestrooi na 10 minuten de geraspte kaas over de gratin.
- Laat de schotel nog ongeveer 10 minuten goudbruin worden.
...Voor extra variatie kun je wat rauwe ham en blokjes mozzarella tussen de aardappelplakjes doen.
Wist je dat...
De speciale techniek van Gratineren of "overbakken" kenmerkt zich door het vormen van een lichte korst aan de bovenkant van het gerecht. Meestal doet men dit in de oven of met behulp van een brander.