Pompoengratin met lamsgebraad en dijonaise
Recept

Pompoengratin
met lamsgebraad en dijonaise
aardappelschijfjes

60'
Voor
4
Gemiddeld
Ingrediënten

700 g aardappelschijfjes

500 g pompoen

3 dl melk

3 dl room

peper & zout

nootmuskaat

1,2 kg lamsgebraad

2 teentjes look

50 g boter

1 glas witte wijn

1 el mosterd

Bereiding

Gratin:

  1. Verwarm de oven voor op 200°.
  2. Schil de pompoen, verwijder de zaadjes en zaadlijsten en snijd het pompoenvlees even dik als de aardappelschijfjes.
  3. Vermeng 2 dl room en de melk, breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Breng het mengsel aan de kook en laat de pompoenschijven hierin zachtjes garen gedurende 10 minuten.
  4. Leg de aardappelschijfjes en de pompoen afwisselend in een ovenschotel, eindig met een laag aardappel. Giet het roommengsel op de groente en zet alles 40 minuten in de oven. 

Lamsgebraad en dijonaise:

  1. Leg het vlees in een ovenschotel, samen met de teentjes look. Bestrooi het vlees met zout en peper en leg er wat klontjes boter op.
  2. Braad het vlees gaar gedurende 50 minuten in een voorverwarmde oven van 200°.
  3. Verwijder het vlees uit de ovenschotel en houd het warm.
  4. Deglaceer de ovenschotel met de witte wijn, voeg er de mosterd en de room bij en laat de saus enkele minuten inkoken op een hoog vuur. Breng de saus op smaak met zout en peper.
  5. Serveer het vlees met de gratin en de dijonaise. Smakelijk!

Wist je dat...

Mosterd was al een gekend ingrediënt in de Oudheid. Uiteindelijk waren de Romeinen die het hier introduceerden.

Schijfjes
look en peterselie

Recept

Coquilles
met kruidensla
aardappelblokjes

Recept

Scampispiesjes
met dipsausje
mini-krieltjes