Recept
Pompoengratin
met lamsgebraad en dijonaise
aardappelschijfjes
60'
Voor
4
Gemiddeld
Ingrediënten
700 g aardappelschijfjes
500 g pompoen
3 dl melk
3 dl room
peper & zout
nootmuskaat
1,2 kg lamsgebraad
2 teentjes look
50 g boter
1 glas witte wijn
1 el mosterd
Bereiding
Gratin:
- Verwarm de oven voor op 200°.
- Schil de pompoen, verwijder de zaadjes en zaadlijsten en snijd het pompoenvlees even dik als de aardappelschijfjes.
- Vermeng 2 dl room en de melk, breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Breng het mengsel aan de kook en laat de pompoenschijven hierin zachtjes garen gedurende 10 minuten.
- Leg de aardappelschijfjes en de pompoen afwisselend in een ovenschotel, eindig met een laag aardappel. Giet het roommengsel op de groente en zet alles 40 minuten in de oven.
Lamsgebraad en dijonaise:
- Leg het vlees in een ovenschotel, samen met de teentjes look. Bestrooi het vlees met zout en peper en leg er wat klontjes boter op.
- Braad het vlees gaar gedurende 50 minuten in een voorverwarmde oven van 200°.
- Verwijder het vlees uit de ovenschotel en houd het warm.
- Deglaceer de ovenschotel met de witte wijn, voeg er de mosterd en de room bij en laat de saus enkele minuten inkoken op een hoog vuur. Breng de saus op smaak met zout en peper.
- Serveer het vlees met de gratin en de dijonaise. Smakelijk!
Wist je dat...
Mosterd was al een gekend ingrediënt in de Oudheid. Uiteindelijk waren de Romeinen die het hier introduceerden.